20. 11. 1946 - žádost občanů stran národní fronty v Dědicích o osamostatnění městečka Dědic

Příloha 1 - připojeno k odvolání Místního národního výboru v Dědicích a občanů městečka Dědic proti výměru Zemského národního výboru v Brně ze dne 9. března 1948

Věc: Žádost občanů stran národní fronty v Dědicích o osamostatnění městečka Dědic

V Dědicích 20. listopadu 1946

Slavnému
Zemskému národnímu výboru
v Brně

Na veřejné schůzi občanů stran Národní fronty v Dědicích konané dne 10. října t.r. bylo všemi přítomnými jednomyslně usneseno, podati zemskému Národnímu výboru v Brně žádost o osamostatnění městečka Dědic na základě dekretu presidenta republiky čís. 121 z r. 1945 Sb. z. a n.

Odůvodnění:

Po několikaleté zkušenosti pobytu pod správou města Vyškova za doby okupace a po více jak roční trpké zkušenosti společné správy s městem Vyškovem po osvobození, žádáme a trváme na tom, aby obec naše byla podle cit. dekretu osamostatněna, neboť má pro svůj samostatný vývoj a hospodaření nejpříznivější podmínky.

Městečko Dědice má svůj původ v dávném středověku a během mnoha staletí existovalo vždy jako samostatná obec, která v dnešní době čítá na 3000 obyvatel. Katastrální rozloha obce činí 1869 ha a městečko samo teritorialně nijak nesouvisí s Vyškovem, naopak je vzdáleno 2-3 km a osada Hamiltony patřící k Dědicím 4,5 km. Z tohoto důvodu také bylo město Vyškov nuceno zříditi exposituru MNV v Dědicích, která však nevyhovuje všem potřebám občanů, ježto nemůže samostatně vyříditi všechny jejich záležitosti a tito jsou zase odkázáni docházeti k MNV do Vyškova, což pro zemědělce znamená nenahraditelné ztráty mnoha pracovních hodin, zvláště v době pilných polních prací a při dnešním nedostatku pracovních sil v zemědělství.

Hospodářsky tvoří obec Dědice úplně samostatný celek a má úplně jiné zájmy jako město Vyškov, které není ani zemědělské ani průmyslové. Vždy se vyvíjela zdravě, samostatně a hospodařila dobře, takže neměla dluhů, naopak peněžní hotovost a komunální zápůjčky platila řádně a včas. Před druhou světovou válkou pracovala na pořízení vlastního polohového a regulačního plánu, nezávisle na městu Vyškovu. Jednotlivé úseky tohoto plánu byly již tehdejším zemským úřadem v Brně schváleny.

Jestliže pro ostatní, s městem Vyškovem související obce Brňany, Křečkovice a Nosálovice, jsou dány všechny podmínky pro sloučení s Vyškovem, s nímž tvoří souvislý celek a jednu společnou farní a školní obec, neplatí to o Dědicích. Městečko Dědice je samo střediskem sousedních obcí, neboť se svou 5 třídní obecnou školou chlapeckou a dívčí a s 6 třídní újezdní měšťanskou školou tvoří samostatnou školní obec, ke které jsou přiškoleny sousední obce Opatovice, Lhota, Rychtářov a Studnice. Co se farnosti dědické týče, je zde samostatný kostelní a konkurenční výbor, pozůstávající z obcí Dědice, Radslavice, Radslavičky, Opatovice a Lhota. Rovněž kostel a hřbitov těchto přifařených obcí nalézá se v Dědicích. V místě je též poštovní úřad, který byl zřízením vojenského výcvikového tábora v Dědicích značně rozšířen.

Po stránce kulturní vyvíjely se Dědice vždy opět samostatně a nezávisle na městu Vyškovu. Je zde tělocvičná jednota Sokol, Orel, Čtenářský a pěvecký spolek "Slavibor", sportovní klub, který vlastní svoje hříště, sbor dobrovol. hasičů, biograf a velká obecní knihovna, takže Dědice žijí vlastním kulturním životem. V osvětové činnosti pracuje v obci asi 15 učitelů, kteří působí na zdejších školách a mnoho jiných soukromých a veřejných zaměstnanců.

Městečko Dědice mělo na zřeteli i zdravotní zájem svých občanů a nechalo již před válkou vypracovati plán a přesný rozpočet na soustavnou kanalisaci obce, podle kterého započalo se stavbou, avšak z příkazu tehdejšího říšského protektora byla stavba po dobu války zastavena. I jiné veřejné stavby byly před válkou obcí plánovány, jako regulace řeky Hané protékající obcí a pod., avšak realisace jejich byla válkou znemožněna.

Zkušenosti se společnou správou s městem Vyškovem jsou trpkými vzpomínkami dědických občanů, neboť se spojení s Vyškovem nevzešel Dědicím naprosto žádný užitek, nýbrž jen zklamání a ztráta obecní hotovosti a cenných papírů. K tomu ještě zvýšené platby a nezvyklé dávky městské, jakož i chození do Vyškova a s tím spojená ztráta času přispívají k všeobecné nespokojenosti občanů. Za všechny tyto zvýšené platby a dávky neprovedlo město Vyškov v Dědicích sebemenší úpravu nebo investici a všechno věnuje na zvelebení města samého. Dostane-li pak nějaký mimořádný příděl na př. vánočních ryb a pod., přiřkne jej pouze pro vnitřní město a připojené obce nedostanou ničeho. Takovým jednáním zvýšila se jen antipatie ke společné správě s Vyškovem a dědičtí občané se proto nyní právem domáhají svojí samostatnosti.

Na základě těchto důvodů a v intencích košického vládního programu, že lid je zdrojem veškeré státní moci, žádáme slavný zemský Národní výbor, aby naše městečko Dědice bylo od Vyškova odloučeno a tím odčiněna byla křivda spáchaná za okupace, aby naše zdravá a silná obec mohla žít opět svobodně a samostatně, jak žila od nepaměti.