8. 10. 1947 - návrh Okresního národního výboru ve Vyškově na sloučení Vyškova a okolních obcí v jedinou politickou obec pod jménem Vyškov

Okresní národní výbor ve Vyškově
Telefon číslo 10, 143 a 150

Čís.: 21719/14/II

Ve Vyškově dne 8. října 1947

Zemskému národnímu výboru v Brně

Věc: Obce Vyškov, Dědice, Nosálovice, Křečkovice a Brňany, sloučení dle § 18 dekretu č. 121/45 Sb.

Ježto ONV pokládá sloučení shora uvedených obcí v jedinou obec za eminentní zájem veřejný, bylo zahájeno příslušné řízení ve smyslu cit. dekretu. Byly slyšeny o této otázce nově ustavené MNV ve všech obcích, při čemž MNV ve Vyškově se rozhodl 29. 9. 1947 pro sloučení všemi hlasy, obec Nosálovice 27. 9. 1947 pro sloučení většinou hlasů, v Křečkovicích dne 12. 9. 1947 vyslovilo se 7 členů MNV proti sloučení, 5 se zdrželo hlasování a v Dědicích dne 10. 9. 1947 26 členů proti sloučení, 2 pro sloučení a 1 se zdržel hlasování.

Podle usnesení rady ONV ze dne 7. 2. 1947 navrhuji, aby obce Vyškov, Brňany, Křečkovice, Nosálovice, a Dědice byly podle § 18 dekretu pres. republiky č. 121/45 sloučeny v jedinou politickou obec pod jménem Vyškov. Návrh odůvodňuji takto:

Obce Vyškov, Brňany, Křečkovice a Nosálovice jsou stavebně zcela spojeny, Dědice pak jsou s Vyškovem spojeny koridorem, který vykazuje rovněž s určitými mezerami stavební souvislost. Kromě toho stavební vývoj Vyškova jde směrem k Dědicím, o čemž svědčí ta okolnost, že nově budovaná v.v. okresní nemocnice ve Vyškově je stavěna na katastru dědickém, při čemž souvislost s Nosálovicemi není přerušena, dále na dědickém katastru v okolí nemocnice se staví 12 bytových jednotek pro zaměstnance nemocnice a 4 bytové jednotky městské pro učitele. Dále je zde plánována celá čtvrť obytných domů, která navazuje na zmíněné budované bytové jednotky, a kde jsou zamýšleny stavby příštího roku. Celá školská čtvrť, pro níž již město Vyškov vykupuje pozemky, je plánována rovněž na dědickém katastru za parkem, navazujíc tak spojení jednak s Dědicemi, jednak s kasárnami.

Byl vypracován pro všecky zmíněné obce společný regulační plán, podle nějž jest již výstavba vyškova prováděna. V obcích je společný vodovod, z části již i plynovod, buduje se jednotná kanalisační síť a je zamýšlena regulace řeky Hané, která není myslitelná v dílčím provedení v jednotlivých obcích.

Zmíniti se dlužno též o zamýšlené stavbě přehrady u Rychtářova, která byla již zařazena do 2 LP, a která ovlivní nezbytně jednotnou regulační úpravu všech obcí.

V neposlední řadě pak nutno zdůrazniti, že z části na dědickém katastru stojí kasárna útočné vozby, a úplně pak na katastru dědickém výcvikový tábor vojenský. Vojenští gážisté byli ubytováni vesměs ve Vyškově a město Vyškov také převzalo závazek k vybudování obytných domů pro ně, případně k jejich řádnému ubytování. Tomuto závazku nemohla by dostáti obec Dědice, neboť jednak by ubytování zde neposkytovalo všechny civilisační výhody pro vojenské gážisty, jednak by ani z důvodů finančních nemohla obec prováděti takové investice. Zmíniti se dlužno též o případných administrativních komplikacích, způsobených tím, že působiště vojenských gážistů bylo by v jedné obci a jejich bydliště převážně v obci druhé.

O tom, že obec Vyškov tvoří přirozené středisko kulturní, hospodářské, společenské a jiné pro zmíněné obce, netřeba se šířeji zmiňovati, neboť jest to samozřejmě dáno již stavební jednotou všech obcí. Valná část obyvatel ze všech obcí okolních je zaměstnána ve Vyškově, pokud nejde o samostatné zemědělce.

Pokud se dalších podrobností týče, poukazuji na náš návrh ze dne 1. 3. 1947 čís. 1726/8/II a na podání MNV ve Vyškově ze dne 30. září 1947 čís. 8729/I-47, které se připojuje a jehož údaje se potvrzují.

Situační náčrtek byl vám předložen již se shora citovaným naším návrhem.

Vzhledem k vylíčenému prosím, aby bylo rozhodnuto ve smyslu našeho návrhu, a to pokud možno urychleně, aby nebyla rušena těmito otázkami výstavba Vyškova, který byl tak těžce za války poškozen.

Protokoly o usnesení jednotlivých MNV předkládám. O odvolání občanů z Křečkovic netřeba rozhodovati, ježto jde o pouhé slyšení obce.

Referent ONV:
Podpis

Razítko: Okresní národní výbor ve Vyškově, Zemský národní výbor v Brně, č. 019445 14. 10. 1947, odbor III, oddělení 15