20. 4. 1948 - odvolání Místního národního výboru v Brňanech proti výměru Zemského národního výboru v Brně ze dne 9. března 1948

Místní národní výbor v Brňanech

Čj. 10/1948
V Brňanech, dne 20. dubna 1948

Věc: Odvolání proti výměru ZNV v Brně čj. 2005/III/15-1948 ze dne 9. 3. 1948

včas

Titl. Ministerstvo vnitra v Praze

K výměru ZNV v Brně čj. 2005/III/15-1948 ze dne 9. 3. 1948 v záležitosti sloučení obce Brňan s městem Vyškovem podáváme ve stanovené lhůtě odvolání na základě jednohlasného usnesení, projeveného na plenární schůzi MNV v Brňanech dne 9. 4. 1948.

MNV v Brňanech na uvedené plenární schůzi po neomezené debatě všech súčastněných členů usnesl se trvati na svém původním požadavku odloučení obce od města Vyškova z těch důvodů, že by se byl se vší určitostí lépe zapojil do budovatelského plánu dvouletky a pětiletky jako samostatná složka, než jako součást ústředního národního výboru.

V samostatném celku mohla by se obec lépe hospodářsky a technicky rozvinouti ku blahu všeho občanstva.

Vedeni snahou blaha svých spoluobčanů, předkládáme alespoň základní požadavky, směřující ku zvelebení obce, jejímž splněním se strany ústředního MNV ve Vyškově zaniklo by dnešní odvolání. Jsou to:

1) Při všech úkonech všeho druhu, prováděných v katastru obce Brňan (jako: všechny komise, nájem, pronájem, prodej atd.) budiž přizván zodpovědný zástupce obce, znalý místních poměrů a potřeb svých spoluobčanů, na jehož návrhy a námitky při všech uvedených úkonech budiž brán zřetel.

2) Žádáme náležitou úpravu všech polních cest, zvláště Vážanského úvozu a výhoz všech příkopů, zvláště na skalce.

3) Žádáme dokončení a zapojení vodovodní instalace tak, aby bylo možno její úžívání pro všechno občanstvo, dále pak zařízení veřejných výpustek pro případ požáru a odběru užitkové vody pro všechny, kdož by se nemohli z finančních nebo jiných důvodů na tento vodovod zapojiti.

4) Žádáme přednostní právo pro občany brňanské při prodeji a pronájmu trávy, luk, polí a ovoce, jakož i přednostní právo při zcizování nemovitostí. Dále žádáme o vysázení ovocného stromoví na všech vhodných místech v katastru obce Brňan.

5) Náležitou úpravu kanalisační sítě, která při dnešním provedení naprosto nevyhovuje potřebě a zatápí obytné místnosti a dvory.

6) V rámci pětiletky postavení mateřské školky a zřízení dětských jeslí, společně s obcí Křečkovice, výhradně na katastru jedné z těchto obcí.

7) Konečně žádáme zachování třídní daně, nikoliv daně činžovní, vybírané dosud ve Vyškově.

Doufáme, že tyto nanejvýš přijatelné a nutné požadavky budou k oboustranné spokojenosti přijaty a také dodržovány, nepřekročí nijak rámec technických a finančních možností ústředního národního výboru ve Vyškově, zvláště tehdy, přiloží-li občané brňanští ruku k dílu.

V zájmu další dobré spolupráce s ústředním MNV ve Vyškově je splnění těchto našich minimálních požadavků žádoucí a nutné. Abychom předešli dalším event. nedorozuměním, prosíme, aby nám realisování těchto požadavků bylo dáno písemně.

Za MNV v Brňanech:

člen rady Plhal

předseda Podpis

člen Podpis

člen Podpis
 

I-21-c

Razítko: Zemský národní výbor v Brně, č. 010100, 22. IV. 1948, odbor III,
oddělení 15
7096