26. 1. 1948 - výměr Zemského národního výboru v Brně z 9. 3. 1948 o sloučení obcí v jednu politickou obec

1)

Návrh vzatý z pořadu 96. schůze rady ZNV

Rada ZNV

Zemský národní výbor v Brně

Číslo jednací 2005-III/15-1948

Předchozí čís. 23453/47
Další čís. 4321/48

Současně vyřízeno 1064/48

Došlo od MNO

Datum 26. 1. 1948
Pres. 29. 1.
č. 30931 Dův. III/5 odd. 48

Referent: J. Sedlák

Odbor-Oddělení: III/15

Č. spis. seznamu: 54044

Velmi pilné!

Razítko: Usneseno ve schůzi rady Zemského národního výboru dne 9. 3. 1948 podle návrhu

V Brně dne 11. června 1948
 
Předmět: Obec Vyškov, Dědice, Nosálovice, Křečkovice a Brňany, spr. okres Vyškov, sloučení

Připojiti: ad IV: 5 čistopisů výměrů exp. III-1./5./

Odeslati:
V obyčejně - IV doporučeně
IV na zpáteční lístek
věc úřední, poštovné kreditováno

Spisovně dodáno dne 16. 3. 1948
Značka: I-21-c

Kanceláři dodáno dne 10. 3. 1948

Vypraveno 16. 3. 1948

I.

Návrh usnesení rady ZNV:

Sloučiti z důvodu veřejného zájmu podle ust. § 18. odst. 2 dekretu čís. 121/1945 Sb. obce Vyškov, Dědice, Nosálovice, Křečkovice a Brňany, spr. o. Vyškov, v jednu politickou obec.

II.

Vysvětlující zpráva:

Podle ust. 18. odst. 2. cit. dekretu může zemský národní výbor, vyžaduje-li toho veřejný zájem, slučovati obce po slyšení příslušného okresního národního výboru, finančního úřadu druhé stolice, sborového soudu druhé stolice a účastněným místním národním výborům má býti poskytnuta možnost, aby se předem o věci vyjádřily.

Podle zprávy okresního národního výboru ve Vyškově ze dne 1. 3. 1947 čís. 1726/1/II jsou vzhledem ke stavební jednotě obcí Vyškova, Nosálovic, Brňan a Křečkovic, jakož i vzhledem k tomu, že další stavební rozvoj Vyškova směřuje a bude směřovati k Dědicím, dány předpoklady k tomu, aby všechny tyto jmenované obce byly sloučeny v jednu obec. S tím též počítá zhotovený jednotný zastavovací plán, projekty kanalisační a vodovodní. Též je projektována a do dvouletého plánu zařazena stavba přehrady u obce Rychtářova, která bude podstatně působiti na regulační poměry v Dědicích a Vyškově, které musí býti řešeny jednotně. Prováděná stavba nemocnice a s ní související zastavování v této části obce a plánovaná výstavba škol za městským parkem ve Vyškově, jsou stavebními projekty velkého rozsahu a jsou již z nedostatku jiného vhodného místa prováděny na katastru obce Dědic. Existence velkého vojenského tábora na katastru obce Dědic svědčí též pro sloučení s městem Vyškovem, ježto tento tábor patří organicky, kulturně, bytově a hospodářsky k Vyškovu.

Zúčastněné místní národní výbory, byvše předem o záležitosti slyšeny, se vyjádřily takto:

1) MNV v Nosálovicích usnesl se ve své schůzi dne 27. 9. 1947 na sloučení s Vyškovem s podmínkou, že při výstavbě města bude přednostně přihlíženo k potřebám obce Nosálovic. Jinak své usnesení neodůvodnil.

2) MNV v Křečkovicích usnesl se ve své schůzi dne 12. 9. 1947 pěti hlasy pro sloučení s Vyškovem a šesti hlasy proti sloučení, aniž by blíže uvedl důvody svého usnesení.

3) MNV v Dědicích usnesl se ve své schůzi dne 10. 9. 1947 proti sloučení s městem Vyškovem, aniž by své usnesení blíže odůvodnil.

4) MNV v Brňanech ve své schůzi dne 6. 9. 1947 usnesl se většinou hlasů proti sloučení s městem Vyškovem, když byl uvážil možné výhody a nevýhody sloučení. Tyto výhody a nevýhody nebyly však uvedeny.

5) MNV ve Vyškově ve své schůzi dne 29. 9. 1947 usnesl se jednomyslně na sloučení z důvodů vzájemné stavební souvislosti, budoucího stavebního programu a generálního projektu kanalisace, který je zpracován pro všechny obce společně, hospodářské jednotnosti, z důvodů dopravních a komunikačních, kulturních, zdravotních, finančních, administrativních i sociálních, kteréžto důvody jednotlivě široce rozvedl a podepřel číselnými údaji.

Okresní národní výbor ve Vyškově, byv slyšen o záležitosti předmětného sloučení, oznámil zprávou ze dne 8. 10. 1947 čís. 21719/14/II, že pokládá sloučení uvedených obcí za eminentní zájem veřejný a opakoval vývody své zprávy výše citované a doložil, že v obcích je společný vodovod a z části již i plynovod, že se buduje jednotná kanalisační síť a že je zamýšlena regulace řeky Hané, která není myslitelná v dílčím provedení v jednotlivých obcích. Na dědickém katastru v okolí nemocnice se staví 12 bytových jednotek pro zaměstnance nemocnice a 4 bytové jednotky městské pro učitele. Dále je zde plánovaná celá čtvrť obytných domů, která navazuje na zmíněné budované bytové jednotky. Celá školská čtvrť, pro niž již město Vyškov vykupuje pozemky, je plánována rovněž na dědickém katastru za parkem, navazujíc tak spojení jednak s Dědicemi, jednak s vojenskými kasárnami. Na katastru dědickém stojí zčásti vojenská kasárna a úplně pak vojenský výcvikový tábor. Vojenští gážisté jsou ubytováni vesměs ve Vyškově a město Vyškov převzalo také závazek k vybudování obytných domů pro ně.

Zemské finanční ředitelství v Brně, jakožto finanční úřad druhé stolice, ve svém vyjádření ze dne 8. 11. 1947 čís. 32822/1/47/IX/1 sdělilo, že proti sloučení uvedených obcí nemá s hlediska pozemkového katastru a finanční správy námitek.

Zemský soud v Brně, jakožto sborový soud druhé stolice, sdělil svým vyjádřením ze dne 28. 11. 1947 čís. Pres: 40281-19p/47, že proti sloučení uvedených obcí nemá se stanoviska pozemkové knihy a justiční správy námitek.

Zemská školní rada v Brně oznámila přípisem ze dne 3. 12. 1947 čís. 84008/47-II/2, že s hlediska školského jest sloučení uvedených obcí jen žádoucí.

Ministerstvo národní obrany svým důvěrným výnosem vyslovilo zásadní požadavek, aby s hlediska vojenských zájmů a vojenského provozu došlo ke sloučení obce Dědic s městem Vyškovem, na němž má výjimečný zájem.

Zemský národní výbor v Brně, zkoumaje sloučení zúčastněných obcí po stránce finančně-hospodářské, shledal, že vytvořením velkého správního celku o územní rozloze 3556 ha s více než 10000 obyvateli a s úměrně vybaveným odborným správním aparátem bylo by dosaženo pro tento hospodářský celek dobré finanční kapacity a znamenalo by pro státní pokladnu značnou úsporu.

Vzhledem k výše uvedeným okolnostem a vzhledem k tomu, že úkoly, které veřejná správa na zúčastněné obce klade, jsou takového rázu, že nemohou býti splněny jednotlivými obcemi, nýbrž pouze jejich spoluúčastí, soustředěnou spoluprací, odborností, společnou hospodářskou potencí a jednotným programem a že veřejný zájem sloučení vyžaduje, bylo rozhodnuto, jak výše uvedeno.

Podle ust. § 18. odst. 7. cit. dekretu zanikají sloučením jmenovaných obcí jejich dosavadní místní národní výbory. Okresní národní výbor ve Vyškově učiní další opatření podle vyhlášky ministra vnitra ze dne 27. 6. 1947 o dodatečném obnovení nebo novém vytvoření národních výborů a o prozatimních správních orgánech.

Podle ust. § 19. odst. 3. cit. dekretu rozšiřuje se provedeným sloučením jmenovaných obcí na celé území nově vzniklé obce účinnost právních předpisů platných dosud ve městě Vyškově, které jest podle objektivních znaků mezi zúčastněnými obcemi nejvýznačnější.

III.

Výměr.

1) Místnímu národnímu výboru ve Vyškově.
2) Místnímu národnímu výboru v Dědicích.
3) Místnímu národnímu výboru v Nosálovicích.
4) Místnímu národnímu výboru v Křečkovicích.
5) Místnímu národnímu výboru v Brňanech.

1-5)

Zemský národní výbor v Brně usnesl se ve své dnešní schůzi sloučiti - opiš z exp. I.- obec.

Důvody:

Podle - opiš z exp. II. nejvýznačnější.

Proti tomuto rozhodnutí můžete se ve lhůtě 15 ti dní, počínajíc dnem po jeho doručení, odvolati u zemského národního výboru v Brně k ministerstvu vnitra v Praze.

Toto rozhodnutí vyhlašte ve své obci veřejnou vyhláškou, z níž by bylo zejména patrno i poučení zemského národního výboru v Brně o právu odvolacím. Pro poplatníky jest počítati 15ti denní odvolací lhůtu ode dne vyvěšení vyhlášky, jež musí v obci viseti nejméně plných 15 dní a na níž je nutno den vyvěšení i den snětí výslovně vyznačiti.

IV. (na opis celé exp. III)

K čís.: 21719/14/II ze dne 8. 10. 1947.

Okresnímu národnímu výboru ve Vyškově

Na vědomí.

Přiložené výměry ZNV v Brně doručte na datovaná potvrzení místním národním výborům, a tato sem pak předložte. Současně si vyžádejte a sem předložte vyhlášky místních národních výborů, jimiž rozhodnutí ZNV v Brně bylo veřejně publikováno a jež nechť jsou opatřeny doložkou, zda proti rozhodnutí byly podány námitky.

Jakmile nabude sloučení právní moci, vyhlásí ZNV v Brně sloučení jmenovaných obcí v Úředním listě republiky Československé.

Učiňte další potřebná opatření podle vyhlášky ministra vnitra ze dne 27. 6. 1947 (Úř. l. I., částka 110/1947, b. č. 736).

O tom, jaké složení bude míti nový národní výbor, sem podejte zprávu v obvyklé formě seznamu členů MNV ve dvojím vyhotovení.

Pro novou obec stanoví ministerstvo vnitra úřední název podle zákona č. 266/1920 Sb. samostatně.

V. (na opis exp. III a IV)

Ministerstvu vnitra v Praze

Předkládáme k vědomosti. Jakmile výměry nabudou právní moci, podáme o tom zprávu.

Podpis

Podpis
21. 2. 1948
Podpis
21. 2. 1948

2) 

Rada ZNV

Zemský národní výbor v Brně

Číslo jednací 2005-III/15-1948

Předchozí čís. 23453-47

Současně vyřízeno 1064/48

Došlo od MNO

Datum 26. 1. 1948
Pres. 29. 1.
č. 30931 Dův. III/5 odd. 48

Referent: J. Sedlák

Odbor-Oddělení: III/15

Č. spis. seznamu: 51114

Razítko: Návrh vzat z pořadu 96. schůze rady ZNV k žádosti ref. Sedláka

V Brně dne 11. června 1948
 
Předmět: Obec Vyškov, Dědice, Nosálovice, Křečkovice a Brňany, spr. okres Vyškov, sloučení

Připojiti: ad IV: 5 čistopisů výměrů exp. III-1./5./

Odeslati:
V obyčejně - IV doporučeně
IV na zpáteční lístek
věc úřední, poštovné kreditováno

I.

Návrh usnesení rady ZNV:

Sloučiti z důvodu veřejného zájmu podle ust. § 18. odst. 2 dekretu čís. 121/1945 Sb. obce Vyškov, Dědice, Nosálovice, Křečkovice a Brňany, spr. o. Vyškov, v jednu politickou obec.

II.

Vysvětlující zpráva:

Podle ust. 18. odst. 2. cit. dekretu může zemský národní výbor, vyžaduje-li toho veřejný zájem, slučovati obce po slyšení příslušného okresního národního výboru, finančního úřadu druhé stolice, sborového soudu druhé stolice a účastněným místním národním výborům má býti poskytnuta možnost, aby se předem o věci vyjádřily.

Podle zprávy okresního národního výboru ve Vyškově ze dne 1. 3. 1947 čís. 1726/1/II jsou vzhledem ke stavební jednotě obcí Vyškova, Nosálovic, Brňan a Křečkovic, jakož i vzhledem k tomu, že další stavební rozvoj Vyškova směřuje a bude směřovati k Dědicím, dány předpoklady k tomu, aby všechny tyto jmenované obce byly sloučeny v jednu obec. S tím též počítá zhotovený jednotný zastavovací plán, projekty kanalisační a vodovodní. Též je projektována a do dvouletého plánu zařazena stavba přehrady u obce Rychtářova, která bude podstatně působiti na regulační poměry v Dědicích a Vyškově, které musí býti řešeny jednotně. Prováděná stavba nemocnice a s ní související další zastavování v této části obce a plánovaná výstavba škol za městským parkem ve Vyškově, jsou stavebními projekty velkého rozsahu a jsou již z nedostatku jiného vhodného místa prováděny na katastru obce Dědic. Existence velkého vojenského tábora na katastru obce Dědic svědčí též pro sloučení s městem Vyškovem, ježto tento tábor patří organicky, kulturně, bytově a hospodářsky k Vyškovu.

Zúčastněné místní národní výbory, byvše předem o záležitosti slyšeny, se vyjádřily takto:

1) MNV v Nosálovicích usnesl se ve své schůzi dne 27. 9. 1947 na sloučení s Vyškovem s podmínkou, že při výstavbě města bude přednostně přihlíženo k potřebám obce Nosálovic. Jinak své usnesení neodůvodnil.

2) MNV v Křečkovicích usnesl se ve své schůzi dne 12. 9. 1947 pěti hlasy pro sloučení s Vyškovem a šesti hlasy proti sloučení, aniž by blíže uvedl důvody svého usnesení.

3) MNV v Dědicích usnesl se ve své schůzi dne 10. 9. 1947 proti sloučení s městem Vyškovem, aniž by své usnesení blíže odůvodnil.

4) MNV v Brňanech ve své schůzi dne 6. 9. 1947 usnesl se většinou hlasů proti sloučení s městem Vyškovem, když byl uvážil možné výhody a nevýhody sloučení. Tyto výhody a nevýhody nebyly však uvedeny.

5) MNV ve Vyškově ve své schůzi dne 29. 9. 1947 usnesl se jednomyslně na sloučení z důvodů vzájemné stavební souvislosti, budoucího stavebního programu a generálního projektu kanalisace, který je zpracován pro všechny obce společně, hospodářské jednotnosti, z důvodů dopravních a komunikačních, kulturních, zdravotních, finančních, administrativních i sociálních, kteréžto důvody jednotlivě široce rozvedl a podepřel číselnými údaji.

Okresní národní výbor ve Vyškově, byv slyšen o záležitosti předmětného sloučení, oznámil zprávou ze dne 8. 10. 1947 čís. 21719/14/II, že pokládá sloučení uvedených obcí za eminentní zájem veřejný a opakoval vývody své zprávy výše citované a doložil, že v obcích je společný vodovod a z části již i plynovod, že se buduje jednotná kanalisační síť a že je zamýšlena regulace řeky Hané, která není myslitelná v dílčím provedení v jednotlivých obcích. Na dědickém katastru v okolí nemocnice se staví 12 bytových jednotek pro zaměstnance nemocnice a 4 bytové jednotky městské pro učitele. Dále je zde plánovaná celá čtvrť obytných domů, která navazuje na zmíněné budované bytové jednotky. Celá školská čtvrť, pro niž již město Vyškov vykupuje pozemky, je plánována rovněž na dědickém katastru za parkem, navazujíc tak spojení jednak s Dědicemi, jednak s vojenskými kasárnami. Na katastru dědickém stojí zčásti vojenská kasárna a úplně pak vojenský výcvikový tábor. Vojenští gážisté jsou ubytováni vesměs ve Vyškově a město Vyškov převzalo také závazek k vybudování obytných domů pro ně.

Zemské finanční ředitelství v Brně, jakožto finanční úřad druhé stolice, ve svém vyjádření ze dne 8. 11. 1947 čís. 32822/1/47-IX/1 sdělilo, že proti sloučení uvedených obcí nemá s hlediska pozemkového katastru a finanční správy námitek.

Zemský soud v Brně, jakožto sborový soud druhé stolice, sdělil svým vyjádřením ze dne 28. 11. 1947 čís. Pres: 40281-19p/47, že proti sloučení uvedených obcí nemá se stanoviska pozemkové knihy a justiční správy námitek.

Zemská školní rada v Brně oznámila přípisem ze dne 3. 12. 1947 čís. 84008/47-II/2, že s hlediska školského jest sloučení uvedených obcí jen žádoucí.

Ministerstvo národní obrany svým důvěrným výnosem vyslovilo zásadní požadavek, aby s hlediska vojenských zájmů a vojenského provozu došlo ke sloučení obce Dědic s městem Vyškovem, na němž má výjimečný zájem.

Zemský národní výbor v Brně, zkoumaje sloučení zúčastněných obcí po stránce finančně-hospodářské, shledal, že vytvořením velkého správního celku o územní rozloze 3556 ha s více než 10000 obyvateli a s úměrně vybaveným odborným správním aparátem bylo by dosaženo pro tento hospodářský celek dobré finanční kapacity a znamenalo by pro státní pokladnu značnou úsporu.

Vzhledem k výše uvedeným okolnostem a vzhledem k tomu, že úkoly, které veřejná správa na zúčastněné obce klade, jsou takového rázu, že nemohou býti splněny jednotlivými obcemi, nýbrž pouze jejich spoluúčastí, soustředěnou spoluprací, odborností, společnou hospodářskou potencí a jednotným programem a že veřejný zájem sloučení vyžaduje, bylo rozhodnuto, jak výše uvedeno.

Podle ust. § 18. odst. 7. cit. dekretu zanikají sloučením jmenovaných obcí jejich dosavadní místní národní výbory. Okresní národní výbor ve Vyškově učiní další opatření podle vyhlášky ministra vnitra ze dne 27. 6. 1947 o dodatečném obnovení nebo novém vytvoření národních výborů a o prozatimních správních orgánech.

Podle ust. § 19. odst. 3. cit. dekretu rozšiřuje se provedeným sloučením jmenovaných obcí na celé území nově vzniklé obce účinnost právních předpisů platných dosud ve městě Vyškově, které jest podle objektivních znaků mezi zúčastněnými obcemi nejvýznačnější.

III.

Výměr.

1) Místnímu národnímu výboru ve Vyškově.
2) Místnímu národnímu výboru v Dědicích.
3) Místnímu národnímu výboru v Nosálovicích.
4) Místnímu národnímu výboru v Křečkovicích.
5) Místnímu národnímu výboru v Brňanech.

1-5)

Zemský národní výbor v Brně usnesl se ve své dnešní schůzi sloučiti - opiš z exp. I.- obec.

Důvody:

Podle - opiš z exp. II. nejvýznačnější.

Proti tomuto rozhodnutí můžete se ve lhůtě 15ti dní, počínajíc dnem po jeho doručení, odvolati u zemského národního výboru v Brně k ministerstvu vnitra v Praze.

Toto rozhodnutí vyhlašte ve své obci veřejnou vyhláškou, z níž by bylo zejména patrno i poučení zemského národního výboru v Brně o právu odvolacím. Pro poplatníky jest počítati 15ti denní odvolací lhůtu ode dne vyvěšení vyhlášky, jež musí v obci viseti nejméně plných 15 dní a na níž je nutno den vyvěšení i den snětí výslovně vyznačiti.

IV. (na opis celé exp. III)

K čís.: 21719/14/II ze dne 8. 10. 1947.

Okresnímu národnímu výboru ve Vyškově

Na vědomí.

Přiložené výměry ZNV v Brně doručte na datovaná potvrzení místním národním výborům, a tato sem pak předložte. Současně si vyžádejte a sem předložte vyhlášky místních národních výborů, jimiž rozhodnutí ZNV v Brně bylo veřejně publikováno a jež nechť jsou opatřeny doložkou, zda proti rozhodnutí byly podány námitky.

Jakmile nabude sloučení právní moci, vyhlásí ZNV v Brně sloučení jmenovaných obcí v Úředním listě republiky Československé.

Učiňte další potřebná opatření podle vyhlášky ministra vnitra ze dne 27. 6. 1947 (Úř. l. I., částka 110/1947, b. č. 736).

O tom, jaké složení bude míti nový národní výbor, sem podejte zprávu v obvyklé formě seznamu členů MNV ve dvojím vyhotovení.

Pro novou obec stanoví ministerstvo vnitra úřední název podle zákona č. 266/1920 Sb. samostatně.

V. (na opis exp. III a IV)

Ministerstvu vnitra v Praze

Předkládáme k vědomosti. Jakmile výměry nabudou právní moci, podáme o tom zprávu.


Podpis
30. 1. 1948
Podpis
30. 1. 1948